Η Φλώρινα, πρωτεύουσα του Νομού Φλώρινας, είναι μια όμορφη πόλη σε υψόμετρο 680 μέτρων, που την διασχίζει ο ποταμός Σακουλέβας. Είναι μια πόλη πνιγμένη στο απαλό πράσινο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στα γραφικά δρομάκια της πόλης, να κάνει ένα μοναδικό περίπατο στο ποτάμι με τα πανέμορφα παλιά κτίρια, χαρακτηριστικά δείγματα της αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα και να περπατήσει μέσα στα πανέμορφα δάση, που περιβάλλουν την πόλη. Το χειμώνα τον περιμένουν οι χιονοδρομικές πίστες, για να χαρεί το χιόνι και τον καθαρό αέρα του βουνού. Μετά από μια μέρα στο βουνό τον περιμένουν οι γραφικές ταβέρνες τις πόλης και των γύρω χωριών, για ν’ απολαύσει παραδοσιακές νοστιμιές και θαυμάσιο κρασί που παράγεται στο Αμύνταιο από αμπελώνες της περιοχής.
Αρχίζοντας από την πρωτεύουσα πόλη της Φλώρινας γνωρίζεις έναν τόπο στο βαθμό που δεν το περιμένεις. Ο περίπατος στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα , με τα πολυάριθμα εργαστήρια ντόπιων καλλιτεχνών, ανάμεσα στα Μακεδονίτικα και νεοκλασικά σπίτια, και η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα προσφέρουν μια πρώτη γεύση από την Φλώρινα του περασμένου και τρέχοντος αιώνα.
Η παραποτάμια περιοχή της πόλης (παλαιά Φλώρινα ) ήταν το ιστορικό , εμπορικό και κοινωνικό κέντρο για πολλά έτη πριν. Η αρμονική συμβίωση παραδοσιακών Μακεδονίτικων – νεοκλασικών σπιτιών αποτέλεσε ένα παραδοσιακό οικιστικό σύνολο Ανατολικά της πόλης στο αρχαιολογικό μουσείο, πλησίον σταθμού του Ο.Σ.Ε., θα αντικρίσει την Ιστορία του τόπου από τα Ελληνιστικά-Βυζαντινά έτη.
Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία και εκπληκτικές εναλλαγές. Πανύψηλα βουνά, ποτάμια, πυκνά δάση από δρυς και οξυές, σε συνδυασμό με μοναδικούς υγροβιότοπους με πλούσια φυσική βλάστηση συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλου κάλους, στο οποίο η ανθρώπινη παρέμβαση είναι μηδενική. Είναι η περιοχή με τις περισσότερες και ωραιότερες λίμνες τις χώρας. Σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στον Ευρωπαϊκό χώρο, συμπληρώνουν την ιδιαίτερη οικολογική και αισθητική αξία της περιοχής. Αρχαιολογικά, ιστορικά ευρήματα από την προϊστορική εποχή, ερείπια, δείγματα της ύπαρξης παλαιότερων πολιτισμών, βυζαντινοί ναοί, οι μοναδικές βραχογραφίες και τα ασκηταριά των Πρεσπών σε συνδυασμό με διατηρητέους οικισμούς και πανέμορφα χωριά με παραδοσιακά κτίσματα, καταφύγιο θηραμάτων, δείγματα της οικολογικής ευαισθησίας των κατοίκων είναι πόλοι τουριστικής έλξης και προσελκύουν κάθε χρόνο πολυάριθμους επισκέπτες.
Η φύση κάθε εποχή προσφέρει απλόχερα κάτι ξεχωριστό και κρατά τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά και χρώματα. Το χειμώνα , τα κατάλευκα χιονισμένα τοπία .Την άνοιξη και το καλοκαίρι τα καταπράσινα δάση , τα πολύχρωμα λουλουδάκια μα κυρίως το δροσερό κλίμα. Το φθινόπωρο μέσα σε μία πανδαισία χρωμάτων μπορεί κανείς να απολαύσει τους ποικίλους χρωματισμούς των δένδρων που από πράσινα σταδιακά γίνονται καφέ κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα έως να φυλλοβολήσουν και με γυμνά κλαδιά να υποδεχθούν το πρώτο χειμωνιάτικο χιόνι.
Το βασικό χαρακτηριστικό του νομού Φλώρινας είναι οι λίμνες και οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι. Ο νομός έχει έξι λίμνες, τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα καθώς και τις λίμνες της περιοχής Αμυνταίου, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη, Βεγορίτιδα και Πετρών.
Ο Δήμος Πρεσπών περιλαμβάνει σήμερα 17 κατοικούμενους και 6 ερειπωμένους οικισμούς. Οι περισσότερο οικισμοί βρίσκονται στο λεκανοπέδιο των Πρεσπών και έχουν αναπτυχθεί σε οπτική επαφή με τις δύο λίμνες, είτε παραλίμνια (Μικρολίμνη, Άγιος Αχίλλειος, Ψαράδες) είτε στους πρόποδες του Βαρνούντα (όπως η Καλλιθέα ή ο Άγιος Γερμανός) με εξαίρεση το αποκλειστικά ορεινό Βροντερό. Εκτός της λεκάνης των λιμνών βρίσκουμε τα χωριά της κοιλάδας των Κορεστείων (Πράσινο, Τρίγωνο) καθώς και το Πισοδέρι στο ορεινό πέρασμα της Βίγλας. Η περιοχή έχει διατηρήσει χαρακτηριστικές μορφές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κάποιες από τις οποίες αποτελούν τοπικές ιδαιτερότητες. Σήμερα, δύο οικισμοί των Πρεσπών έχουν αναγνωριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί και βρίσκονται υπό καθεστώς σχετικής προστασίας ως προς την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία: οι Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και ο Άγιος Γερμανός στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Βαρνούντα.
Οι λίμνες των Πρεσπών
Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα βρίσκονται κοντά η μία στην άλλη και χωρίζονται από μια στενή λωρίδα γης με μήκος 4 χλμ. και πλάτος 200 έως 1000 μέτρα. Η λίμνη Μικρή Πρέσπα παγώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε χειμώνα. Επισκεφτείτε με βάρκα τις τοιχοχραφίες στους βράχους και τα ασκηταριά κατά μήκος της ακτής της Μεγάλης Πρέσπας. Βάρκα θα βρείτε πολύ εύκολα στην παραλία του χωριού Ψαράδες. Μπορείτε να συνεχίσετε τις βυζαντινές σας περίπλανήσεις και στη Μικρή Πρέσπα επισκεπτόμενοι με βάρκα το νησί του Αγίου Αχίλλειου και να θαυμάσετε την ομώνυμη βασιλική στα ερείπια της οποίας γίνονται κάθε Αύγουστο οι εκδηλώσεις “Πρέσπεια” που συγκεντρώνουν κορυφαία ονόματα της Τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από τον Άγιο Αχίλλειο μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα και να επισκεφθείτε το δεύτερο νησί της Μικρής Πρέσπας, το Βιδρονήσι, όπου θα αντικρίσετε ένα πρωτόγνωρο θέαμα… Επιστρέφοντας από το Βιδρονήσι μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή της Παναγίας Πορφύρας στον Αγιο Αχίλλειο (την οποία, επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε διασχίζοντας το νησί με τα πόδια) ή να κάνετε κάποια διαδρομή ανάμεσα από τις καλαμιές και τα άλλα υδρόβια φυτά της λίμνης. Η επίσκεψη στον Αγιο Αχίλλειο και στο Βιδρονήσι προϋποθέτει μερικές συνεννοήσεις προηγουμένως, που συνήθως γίνονται στα καφενεία της ακτής.
Η περιοχή των Πρεσπών κηρύχτηκε Εθνικός Δρυμός από το 1974 για την ομορφιά του τοπίου της, για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα για τα σπάνια υδρόβια πουλιά της (πελεκάνοι, λαγγόνες, κορμοράνοι, ερωδιοί κ.λ.π.) και για μία συστάδα αιωνόβιων κέδρων.
Στην περιοχή αναφέρονται: 17 είδη ψαριών (γριβάδια, τσιρόνια, χέλια, μπράνες κ.α), 11 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών, 45 είδη θηλαστικών και πάνω από 260 είδη πτηνών.
Αφήστε μια απάντηση