Στους πρόποδες του βουνού Μπούρινος, μέσα σε ένα πράσινο τοπίο και σε έδαφος σκληρό, 4 χλμ. πάνω από το χωριό Χρώμιο, οικοδομήθηκε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, ένας σταθμός ιστορικής μνήμης. Το έτος 1878 στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου υπήρχε ένα μικρό κτηνοτροφικό χωριό, με το όνομα Μπούρινος, υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης στη Δυτική Μακεδονία, με στόχο την κατάργηση της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου, την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την ένωση με το ελεύθερο τμήμα της Ελλάδας.
Η επανάσταση αυτή στο Μπούρινο ήταν η πρώτη οργανωμένη ένοπλη αντίσταση του Μακεδονικού Ελληνισμού που συνεχίστηκε μέχρι το 1912 με το Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους για τη διάσωση της Μακεδονίας. Προς τιμήν των αγωνιστών εκείνων της ελευθερίας, όλων των Μακεδονομάχων και των επί αιώνες αγωνιζομένων για την ελληνικότητα της γης των Μακεδόνων, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης διαμόρφωσε το συγκεκριμένο χώρο, μετατρέποντάς τον σε ένα υπαίθριο μουσείο 70 και πλέον στρεμμάτων.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μοναδικό απομεινάρι ζωής από το χωριό Μπούρινος, που εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του και εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Κοινότητα του Χρωμίου, αλλά και στα γύρω χωριά της περιοχής, ήταν τελείως ερειπωμένη, όταν αποφασίστηκε η αναπαλαίωσή της. Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, όχι μόνο αναπαλαιώθηκε και αναδείχθηκαν οι εξαίσιες τοιχογραφίες της αλλά έγινε και το επίκεντρο στο όλο δημιούργημα που ακολούθησε. Το χώρο στολίζουν, επίσης, μαρμάρινες επιγραφές σε μικρά αψιδωτά, αριστερά και δεξιά, γνωμικά και επιγράμματα της ελληνικής γραμματείας και ιστορίας, προτομές αρχαιοελληνικών προσωπικοτήτων και Δυτικομακεδόνων αγωνιστών καθώς και ένας μικρός, ζεστός και φιλόξενος μουσειακός χώρος. Κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στο χώρο αυτό η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα.
Αφήστε μια απάντηση