Στη μυθική, πετρόκτιστη, μεσαιωνική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς

Μονεμβασιά. Μια κρυμμένη μεσαιωνική καστροπολιτεία σε μια νησίδα στην Πελοπόννησο, ακόμα κατοικημένη και άριστα διατηρημένη. Mέσα στα μεσαιωνικά τείχη της Μονεμβασιάς βρίσκεται μια από τις πιο καλοδιατηρημένες και ζωντανές καστροπολιτείες στην Ελλάδα. Η ονομασία της προκύπτει από τη σύνθεση των δύο λέξεων «Μόνη Έμβασις», υποδηλώνει τη «Μοναδική Είσοδο», το μοναδικό δηλαδή σημείο απ’ όπου θα μπείτε στο κάστρο και θα ξεκινήσετε το ταξίδι σας πάνω στο «Πέτρινο Καράβι» του Γιάννη Ρίτσου, όπως είχε παρομοιάσει την γενέτειρά του.

Είναι μια μικρή νησίδα που συνδέεται με τη λακωνική ακτή με γέφυρα μήκους 400 μέτρων. Η Μονεμβασιά έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια ως ένας από τους ρομαντικότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα. Το μοναδικό σκηνικό της βυζαντινής καστροπολιτείας σε συνδυασμό με τις παραλίες στην ευρύτερη και την όμορφη φύση της προσελκύει μεγάλον αριθμό ζευγαριών όλους τους μήνες του έτους στο πλαίσιο μιας ρομαντικής απόδρασης.

Αφήνοντας τα αυτοκίνητα και τον θόρυβο των δρόμων έξω από τα τείχη και μπαίνοντας στην πόλη ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού (του οποίου η αρχική οικοδομική του φάση ανάγεται πιθανόν στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους). Απέναντι βρίσκεται το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα (τζαμί) όπου στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή Μονεμβασίας. Από εδώ διακλαδίζονται οι δρόμοι προς όλες τις γωνίες του Κάστρου. Ξεκινήστε από την Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα και επισκεφθείτε την Άνω Πόλη, τον έρημο πλέον οικισμό στο πιο ψηλό σημείο του κάστρου με θέα που θα σας κόψει την ανάσα. Απερίγραπτη ομορφιά, τα μάτια δεν χορταίνουν να θαυμάζουν την ιδιαιτερότητα των κτιρίων και του τοπίου. Βουτήξτε από τη μικρή εξέδρα στο Πορτέλο τη μοναδική θαλασσινή πύλη των τειχών, κάτω από τα τείχη, στη σκιά της καστροπολιτείας.

H καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς διαιρείται σε δύο τμήματα (Άνω και Κάτω Πόλη), που βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο και έχουν ξεχωριστή οχύρωση. Στην Πάνω Πόλη υπάρχουν ερείπια κτιρίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων. Σε απόκρημνο σημείο δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, οκταγωνικός ναός με τρούλο, που ταυτίζεται από τους ερευνητές με τη μονή Οδηγήτριας του 1150. Στην Κάτω Πόλη -περιβάλλεται από τείχος σε σχήμα Π, με δύο πύλες στα ανατολικά και τα δυτικά, καθώς και μια μικρή έξοδο προς τη θάλασσα- ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Ελκόμενος Χριστός (μητρόπολη, τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με τρούλο και νάρθηκα, χτιστό σύνθρονο, επισκοπικό θρόνο και αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες), η Παναγία η Μυρτιδιώτισσα (μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, χτισμένη γύρω στο 1700), ο Άγιος Νικόλαος (τρίκλιτη θολοσκέπαστη βασιλική με τρούλο, του 1703), η Παναγία η Χρυσαφίτισσα (17ος αι.), η Αγία Άννα (Β’ Ενετοκρατία, τέλη 17ου-αρχές 18ου αι.) και άλλες εκκλησίες.

Για μπάνιο στην ευρύτερη περιοχή

Στον Κάκαβο, την παραλία με το βότσαλο στα αριστερά της γέφυρας με φόντο το κάστρο της Μονεμβασιάς. Στον Ξιφία (6.5 χλμ από Μονεμβασιά), μια όμορφη αμουδιά, προστατευμένη από βόρειους ανέμους, νότια της Μονεμβασίας. Στα Αμπελάκια (6 χλμ νότια της Μονεμβασιάς) με την ψιλή άμμο και θέα στον βράχο της Μονεμβασίας, προστατευμένα από νότιους και νοτιοδυτικούς ανέμους. Στην πανέμορφη αμμουδιά στο Πορί 5 χλμ βόρεια της Μονεμβασιάς.

Διαμονή

Στον παραδοσιακό Ξενώνα “Γουλάς” που βρίσκεται εντός των τειχών στο κάστρο Μονεμβασιάς.
Θα απολαύσετε τη διαμονή σας και θα νοιώσετε τη μοναδικότητα της Μονεμβασιάς.
Περισσότερες πληροφορίες: Παραδοσιακός Ξενώνας Γουλάς »
Τηλ: 6932 367 376

The Traveller

The Traveller

Ταξιδεύουμε, βλέπουμε, ρωτάμε, φωτογραφίζουμε, σημειώνουμε, τα μοιραζόμαστε μαζί σας.

    Σχόλια

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Προηγούμενο

    Ταξιδέψτε ευχάριστα και προπάντων με ασφάλεια

    Επόμενο

    Πύλος, πανέμορφη και γραφική